duminică, 28 august 2011

O carte pentru eternitate - Batranul si marea

Desi cartea a aparut in anul 1952, subiectul i-a fost cunoscut scriitorului inca din 1936, cand a publicat in revista Esquire un articol intitulat,,Pe apele albastre-Scrisoare de pe Gulf Stream", in care descrie cum un batran pescar a carui prada fusese devorata de rechini, a supravietuit.
Cartea reface oarecum intalnirea dintre Adam si natura indata dupa izgonirea din rai, cand Adam trebuit sa invete legile naturii si sa le respecte, caci - impresionanta prin maretia si puterea ei - natura ofera omului nenumarate prilejuri de meditatie.
Povestea batranului pescar care lupta cu fortele naturii si creaturile marii, dar se intoarce ca si in celelalte 84 de zile fara peste, este de un tulburator dramatism bine pus in lumina de catre autor prin trairi sufletesti pline de zbucium.
Povestirea nu staruie doar asupra aventurii pe mare a batranului Santiago, ci si asupra relatiei dintre el si ucenicul Manolin , intre ei existand un sentiment de incredere reciproc: "Dar nu-i asa ca noi avem incredere unul in celelalt?" Increderea, dar mai ales reintegrarea in comunitate, se naste din dorinta de transmitere a experientei personale, mai ales ca Manolin este atat de dornic de a invata  de la el: "Dar de acum inainte pescuim impreuna, fiindca mai am multe de invatat!". 
Aceasta regasire  va da un nou sens vietii batranului pescar si il va ajuta sa inteleaga cit de vitala este apropierea de un alt suflet.
Prin cartea sa Hemingway ne face atenti la adevarul de nezdruncinat al vietii: omul poate fi doborat, dar nu infrant, insa pentru aceasta are nevoie sa creada in ceva.

Hemingway spunea despre cartea sa:
"Am incercat sa fac un batran adevarat,un baiat adevarat,o mare adevarata si un peste adevarat si rechini adevarati, dar daca i-am facut destul de bine si de adevarati, vor insemna multe lucruri."
Carte pentru care autorul a primit premiul Pulitzer in 1953
O magistrala adaptare dupa roman - 1958

 Fascinatie peste timp 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu