duminică, 20 octombrie 2013

Praga

praga_poduri1.jpg
Praga este un oras turistic in toata regula, asezat peste raul Vltava, plin de locuri istorice care sunt atat de bine conservate, incat ai impresia ca ai gresit secolul.
In Praga gasesti absolut tot ce-ti doreste inima sa vezi: castele si catedrale, cartier evreiesc cu sinagogi, piete vechi, biserici baroce, vestitul pod Carol marginit de zeci de statui si invadat de pictori si muzicanti… si sute de stradute pline de cladiri superbe, pe care patina timpului le-a transformat in mici bijuterii locuite.

praga_canalvltava1.jpg
Ocupata de cavalerii teutoni prin sec. XII, Praga va juca pentru multe secole rolul de capitala a ‘Sfantului Imperiu German’, in care arhitectii imperiului si-au incercat mana cu multe stiluri, mai ales cel baroc.
Ce poti vedea in Praga? Daca nu totul, atunci macar Primaria orasului vechi, al carui Turn adaposteste un ceas astronomic ce dateaza din anul 1410, apoi Turnul Prafului de Pusca, Ghetoul Evreiesc cu sinagoga ridicata in sec IX, orologiul evreiesc si stradutele superbe cu casute, apoi monumentalul teatru Staroste Divaldo cu acoperisul sau de aur, catedralele Miculas, Sf. Gheorghe si Catedrala Sf. Tyn.
praga_castel1.jpg

O plimbare in piata Wenceslav, un fel de promenada Champs Elisee, Castelul Pragai, unde ai o perspectiva superba asupra orasului, si a unei plimbari in gradinile sale.
Din piata orasului vechi exista pachete cu trasee turistice in Praga, trasee ce sunt facute cu microbuzul sau autobuzul turistic si pot dura si mai mult de 2 ore. 
 In multe dintre catedrale sunt sali de concerte unde zilnic poti auzi muzica clasica.

praga_cladire1.jpg
Praga mai poate fi numita si o capitala a bijuteriilor de chihlimbar si a cristalurilor. Pentru cine vrea… aviz doamnelor!
Mai poti vedea si palatul Morzin, reprezentativ pentru arhitectura baroca, cumparat in sec. XIX de Nicolae Titulescu, nationalizat in perioada comunista, apoi retrocedat si devenit sediu pentru ambasada romana.
Apoi da o fuga la vechile vechile berarii ‘U Fleku’ si ‘U Tomase’, aflate in centrul Pragai, existente inca de prin evul mediu. In baruri ai sanse mari sa asculti muzica jazz.
Pe stradutele inguste sunt presarate pizzerii si restaurante mai mult sau mai putin sofisticate, cu chelneri in sorturi lungi si negre care te poftesc sa le calci pragul, baruri vechi de pe la 1800 e.n., cu fotografii in sepia ale fostilor proprietari si cu istorii negre – sau aveau cehii inca de pe atunci un umor negru? Kafkian, asa…
Din Praga e usor de vizitat localitatea Kutna Hora, aflata aproape, unde gasesti o biserica declarata monument UNESCO datorita ciudatelor ei materiale de constructie si ornamentelor interioare gen altar si candelabre, si care sunt de fapt facute din oasele localnicilor morti in timpul unei epidemii de ciuma din secolul al XVII-lea. Brrrr …
Tot din Praga se poate ajunge usor si la Hradec Kravole, un frumos orasel medieval, foarte bine conservat.
praga_podulcharles1.jpg
Praga are si Gradina Zoo si Gradina Botanica pentru cine vrea.
Transportul in Praga: Praga este strabatuta de o retea de transporturi foarte bine pusa la punct, ceea ce face practic inutila o masina. Tramvaiele lor merg ceas, cu statii bine plasate si intervale de sosire foarte exacte, la fix 3 minute in orele de varf. O, da, nu fac comparatii, ca nu am cu ce. Iar daca vrei sa te deplasezi intre puncte mai indepartate in oras e foarte util metroul.

Parcarea in Praga
In general, parcarile sunt cam dificil de gasit si tare scumpe si de multe ori exista riscul sa nu ti-o mai gasesti. Da! Se fura autoturisme.

Sfatul multora care au mers cu masina a fost acela de a cauta parcare subterana pazita sau hotel ori pensiune cu parcare. In centrul istoric ai mari sanse sa platesti amenda. E bine de stiut ca locurile de parcare rezervate localnicilor sunt marcate cu albastru. Daca parchezi pe ele, ghici ce? Amenda. Iar daca nu e marcat cu albastru, atunci pe zona aia sigur nu e loc de parcare. Altfel, ghici ce? Da, amenda.
Cazare in Praga
Exista evident, pensiuni si hoteluri in centrul orasului, cu atmosfera medievala si confortul timpului economisit, dar se pot gasi si dincolo de periferia orasului vechi, mult mai convenabile ca pret. Repet, reteaua de transport in comun e bine pusa la punct, asa ca statul mai departe de centrul vechi nu dauneaza sanatatii.

praga_balcon1.jpg
Important este ca exista cazare pentru toate buzunarele si gusturile.

Restaurante si cluburi in Praga
Restaurantele situate chiar in piata centrala sunt scumpe si nu neaparat mai rasarite. Dimpotriva, e posibil ca ospatarii sa fie mai obositi si mai blazati. In schimb, cateva stradute mai incolo gasesti restaurante de 3 ori mai ieftine si foarte bune.

praga_straduta1.jpg
In schimb, merita sa bei o bere ceheasca in buricul orasului vechi!
A nu pleca din Praga sau din Cehia fara a gusta gulasul cehesc care este servit in portii sanatoase, de o savoare inegalabila. De altfel, portiile la mancare in general sunt mari (ori poate mari doar pentru noi, cei obisnuiti cu portiile finute ale restaurantelor romanesti ?…)

Cei ce locuiesc de mai mult timp in Praga atentioneaza totusi ca, pentru a nu avea surprize culinare surprinzatoare, sa ne oprim doar la localurile cu certificat de distribuitor de bere Pilsner sau Budvar. Merita sa fie retinut. 
Alte sfaturi probabil utile unora dintre noi:
In perioada de iarna, mai ales in preajma Craciunului, preturile sunt chiar accesibile iar reducerile simtitoare.
Taxiurile cele mai de incredere sunt ale firmei AAATaxi, restul fiind pline de oportunisti care profita din plin de turistii picati din luna.
Diferentele de curs valutar de la o casa de schimb la alta sunt destul de mari cat sa te bage in ceata. Multi turisti romani recomanda agentia ‘Aktiv Change’ al carei link l-am amintit mai devreme.
Daca nu, recomandabil ar fi sa se utilizeze cat mai mult cardul pentru cumparaturi.

Atentie la HOTI! Acest avertisment este mentionat pe pagina de turism referitoare la Praga, si chiar e pe bune. Praga este un oras plin de turisti si este firesc sa apara si hotii. Asa ca mare grija la buzunare si chiar la masina, mai ales daca este lasata intr-un loc nesupravegheat.
Varf de sezon in Praga este august si septembrie, perioada cand preturile escaladeaza, strazile sunt pline iar locurile de cazare aproape pe zero.
praga_lebede1.jpg

Plimbarea prin Praga se incheie aici.  Va doresc o duminica placuta!
Nota:
Multumiri celor de la Explorio - blog de calatorii si turism, care impartasesc cu farmec impresii de calatorii, link-uri si sfaturi utile. 

Mai multe detalii si informatii gasiti pe pagina lor.

Un comentariu: